Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

Trump tüm dünyaya sergiledi! B-2 kullanılması Putin’e gözdağı mı?

ABD ordusu, B-2 bombardıman uçaklarıyla İran’ın nükleer tesislerine düzenlediği saldırıyla, Rus hava savunma sistemlerinin zayıf noktalarını gözler önüne serdi. Trump ise bu operasyonla, ABD’nin Rusya’ya karşı askeri üstünlüğünü ve Ukrayna’ya benzer silah sistemleri sağlanması durumunda savaşın seyrinin değişebileceğini tüm dünyaya göstermek istedi.

Rusya’dan İran’a manevi destek çıktı

ABD ve İsrail saldırıları sırasında İslam İşbirliği Teşkilatı toplantıları için İstanbul’da bulunan İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi dün Moskova’da Rusya lideri Putin ile görüştü.

Başkan Seçer’den bakanlığa çağrı: ‘Adanalıoğlu’nu hangi sanayi tesisi kirletiyor’

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (MESKİ) 2 milyon 674 bin 708 lira ceza kesti. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ceza kararının mahkemeye taşındığını duyurarak “Çevre Bakanlığına sesleniyorum. Adanalıoğlu tarafından sürekli şikayet geliyor. Nereden geliyor o koku? Hangi sanayi tesisi kirletiyor? Çevre Bakanlığının sorumluluğu, bunun da üzerine gidin” dedi.

Temel kazısında bulundu… Tam 1500 yıllık

Kahramanmaraş’ta yapılan temel kazısında Roma dönemine ait 1500 yıllık kaya mezarı bulundu. 20 civarında insan iskeletinin yer aldığı mezarda inceleme başlatıldı.

CHP’den, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’ya ‘şap hastalığı’ sorusu: ‘Bu kadar sık görülmesinin gerekçesi ne?’

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya seslenen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, “Şap hastalığının son yıllarda bu kadar sık görülmesinin gerekçesi nedir? Hastalığın, yeterli aşı yapılmadığı veya ithal hayvanlardan kaynaklandığı iddiaları doğru mudur?” diye sordu.

ABD İran’ı böyle vurdu! Saldırının öncesi ve sonrası oraya çıktı

Amerikan bombardıman uçakları tarafından vurulan İran’ın kritik nükleer tesisi Fordo’daki hasar uydu görüntülerine yansıdı. ABD Başkaın Donald Trump, saldırıların İran’ın Fordow, İsfahan ve Natanz’daki üç önemli nükleer tesisini “tamamen ve tamamen …