İki nükleer güç kılıcını kuşandı: Patlamalar bölgeyi sarstı, hava trafiği durdu, siviller kaçıyor

Lahor’da Patlama: Pakistan ve Hindistan Arasındaki Gerilim Artıyor

Pakistan’ın Lahor kentinde Perşembe sabahı duyulan bir patlama sesi, görgü tanıkları ve yerel medya tarafından doğrulandı.

Hindistan’ın Pakistan’daki çeşitli hedeflere yönelik saldırılarının ardından gelen bu patlama, iki nükleer güç arasındaki gerilimi artırdı ve yeni bir askeri çatışma korkusu ortaya çıktı. Ancak patlamanın nedeni hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Hava Yolları Durdu: Uluslararası Şirketler Seferlerini İptal Etti

Hindistan’ın Pakistan’daki dokuz hedefi vurmasının ardından, Birleşik Havayolları ve Kore Havayolları gibi birçok uluslararası şirket seferlerini iptal etti veya rotalarını değiştirdi.

Yaklaşık on iki Hindistan havaalanı kapatıldı. Hava sahasındaki sıkışıklık nedeniyle Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt üzerinden uzun uçuş rotaları oluşturuldu.

Bu durum, Pakistan hava sahasında 57 uluslararası uçuşun gerçekleştiği bir anda ulaşımı olumsuz etkiledi. Başbakan Şahbaz Şerif’in ofisinden yapılan açıklamada, Hindistan’ın ticari uçakları tehlikeye attığı belirtilerek, can güvenliğini riske soktuğu ifade edildi.

Hindistan Sivil Havacılık Bakanlığı ise Pakistan’ın bu açıklamalarına yanıt vermedi ve her iki ülke de hava sahalarını kapatma kararı almıştı.

Uluslararası hava yolu şirketleri arasında Lufthansa gibi bazıları da Pakistan hava sahasından uzak durmayı tercih etti. Havacılık danışma grubu OPSGROUP, Pakistan’ın hava sahasını tamamen kapatabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Onlarca Kişi Hayatını Kaybetti

Sınırda başlayan çatışmalarla birlikte her iki ülkeden onlarca sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

İslamabad, saldırılar ve sınır ötesi bombardımanlarda en az 31 sivilin öldüğünü, 50 kişinin yaralandığını açıkladı. Hindistan ise 13 sivilin yaşamını yitirdiğini, 59 kişinin yaralandığını duyurdu. Lahor’un Hindistan sınırına yaklaşık 25 kilometre uzaklığında yaşayan Ali Aftab, yaşanan olayları anlattı.

Dünya ise gerilimi dikkatle takip ediyor ve barış çağrıları yapıyor. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, taraflara itidal çağrısında bulundu. ABD Başkanı Donald Trump ise ihtiyaç halinde iki ülkenin yanında olacağını belirtti.

Türkiye, Keşmir’deki terör saldırısının uluslararası bir komisyon tarafından araştırılması gerektiğini savunarak bölgedeki gerilimi azaltma çabalarına destek verdi.

Neler Olmuştu?

Hindistan, Pakistan’daki “terörist altyapıları” vurduğunu açıkladı. Pakistan ise bu suçlamaları reddetti ve füze saldırılarına yanıt vereceğini belirtti. Beş Hint savaş uçağının düşürüldüğü bilgisi yayıldı ancak Pekin’deki Hindistan Büyükelçiliği, bu haberlerin yanıltıcı olduğunu belirtti.

Related Posts

İmamoğlu hakkında bir dava daha: 4 yıla kadar hapis cezası isteniyor

İmamoğlu hakkında bir dava daha: 4 yıla kadar hapis cezası isteniyor

Trump tüm dünyaya sergiledi! B-2 kullanılması Putin’e gözdağı mı?

ABD ordusu, B-2 bombardıman uçaklarıyla İran’ın nükleer tesislerine düzenlediği saldırıyla, Rus hava savunma sistemlerinin zayıf noktalarını gözler önüne serdi. Trump ise bu operasyonla, ABD’nin Rusya’ya karşı askeri üstünlüğünü ve Ukrayna’ya benzer silah sistemleri sağlanması durumunda savaşın seyrinin değişebileceğini tüm dünyaya göstermek istedi.

Rusya’dan İran’a manevi destek çıktı

ABD ve İsrail saldırıları sırasında İslam İşbirliği Teşkilatı toplantıları için İstanbul’da bulunan İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi dün Moskova’da Rusya lideri Putin ile görüştü.

Başkan Seçer’den bakanlığa çağrı: ‘Adanalıoğlu’nu hangi sanayi tesisi kirletiyor’

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (MESKİ) 2 milyon 674 bin 708 lira ceza kesti. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ceza kararının mahkemeye taşındığını duyurarak “Çevre Bakanlığına sesleniyorum. Adanalıoğlu tarafından sürekli şikayet geliyor. Nereden geliyor o koku? Hangi sanayi tesisi kirletiyor? Çevre Bakanlığının sorumluluğu, bunun da üzerine gidin” dedi.

Temel kazısında bulundu… Tam 1500 yıllık

Kahramanmaraş’ta yapılan temel kazısında Roma dönemine ait 1500 yıllık kaya mezarı bulundu. 20 civarında insan iskeletinin yer aldığı mezarda inceleme başlatıldı.

CHP’den, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’ya ‘şap hastalığı’ sorusu: ‘Bu kadar sık görülmesinin gerekçesi ne?’

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya seslenen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, “Şap hastalığının son yıllarda bu kadar sık görülmesinin gerekçesi nedir? Hastalığın, yeterli aşı yapılmadığı veya ithal hayvanlardan kaynaklandığı iddiaları doğru mudur?” diye sordu.