‘Menopoz sonrası kanamalarda her 10 vakadan biri kanser işareti olabilir’

Postmenopozal Kanama ve Kadın Sağlığı

Postmenopozal kanama, kadınların adet dönemlerinden en az bir yıl sonra meydana gelen kanama olarak bilinmektedir. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, postmenopozal kanamanın miktarı, süresi veya sıklığı ne olursa olsun, bu durumun ciddiye alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Zira bu tür kanamalar rahim kanseri veya kanser öncüsü lezyonların habercisi olabilir.

Prof. Dr. Ural, postmenopozal kanamanın en yaygın nedenlerinden birinin östrojen azalmasına bağlı olarak rahim iç duvarının incelmesi ve kırılganlığının artması olan endometriyal atrofi olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, östrojen hormonu kullanımı, rahim iç duvarı polipi, miyom, endometriyal hiperplazi ve enfeksiyonlar da bu tür kanamalara neden olabilir.

“Jinekolojik Muayene ve Ultrasonografi Şart!”

Menopoz sonrası kanama şikayeti olan hastaların takip edilmesi gereken adımları paylaşan Prof. Dr. Ural, öncelikle detaylı bir jinekolojik muayene yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. Bunun yanı sıra ultrasonografi ile rahim iç duvar kalınlığının ve yumurtalıkların incelenmesi, şüpheli durumlarda ise rahim iç duvarından biyopsi alınarak patolojik inceleme yapılması gerektiğini söylemektedir.

Menopoz sonrası kanamanın normal bir durum olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Ural, kanser riskini göz ardı etmemek adına postmenopozal kanama durumunda hemen tanı yöntemlerinin uygulanması gerektiğini ve erken teşhisin hayat kurtarıcı olabileceğini belirtmektedir.

Related Posts

Sıcak çarpması kapıda: Vücudunuz alarm veriyor

Yüksek sıcaklıklar ve yetersiz sıvı alımı, yaz aylarında güneş çarpması riskini artırıyor. Doç. Dr. Veysel Kıdır, sıvı kaybının hayati sonuçlara yol açabileceğini belirtti. İşte yaz sıcaklarında korunmanın yolları…

Türkiye’de çocuklarda işitme kaybı oranı küresel ortalama iki katı!

Duymer İşitme Cihazları, çocuklarda işitme kaybı konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla ‘Şimdi Farkına Var, Yarına Ses Ver’ başlıklı bir etkinlik düzenledi. Düzenlenen etkinlikte işitme cihazlarının kullanımı, adaptasyon süreci, çocuklarda işitme kaybının erken tanı ve teşhisin önemi gibi birçok konu ele alındı. Duymer CEO’su Salih Baz, “Türkiye’de her 1000 çocuktan 4’ü işitme kaybı yaşıyor” dedi.

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Tablet ve telefonla vakit geçirenlerde görülüyor

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.

Bilim insanlarından ilginç tespit: Cinsiyete göre farklılık gösteriyor!

İngiltere’deki araştırmalar, melanom cilt kanserinin kadın ve erkeklerde kıyafet tercihi, beden yapısı ve saç şekli gibi faktörlere bağlı olarak farklı vücut bölgelerinde yaygınlaştığını ortaya koydu.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”