Çiğ süt üretimi 2024 yılında arttı

TÜİK, 2024 Yılı Çiğ Süt Üretim İstatistiklerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Çiğ Süt Üretim İstatistikleri’ni kamuoyuyla paylaştı. Bu istatistikler, Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması kapsamında elde ediliyor. TÜİK verilerine göre, 2023 yılında 21 milyon 481 bin 567 ton olan çiğ süt üretim tahmini, 2024 yılında yüzde 4,7 artış göstererek 22 milyon 487 bin 757 tona yükseldi. İnek sütü üretimi yüzde 5,4 artarken, manda sütü üretimi yüzde 35,1 arttı. Diğer yandan koyun sütü üretiminin yüzde 2,9 azalma kaydederken, keçi sütü üretimi yüzde 11,2 düştü.

2024 yılında üretilen çiğ sütün yüzde 93,6’sını inek sütü, yüzde 4’ünü koyun sütü, yüzde 2,1’ini keçi sütü ve yüzde 0,3’ünü manda sütü oluşturdu.

Çiğ süt üretiminin büyük bir kısmı, yüzde 57,7’si, süt toplama merkezlerine ve süt işleme tesislerine satıldı. Doğrudan tüketiciye veya diğer işletmelere satılan çiğ süt ise üretimin yüzde 18,3’ünü oluşturdu. Hanehalkı niteliğindeki tarımsal işletmeler tarafından süt ürünü üretiminde kullanılan çiğ süt miktarı yüzde 15,9 oldu. Hayvan besleme amacıyla kullanılan çiğ süt oranı yüzde 4,8 iken, hane halkı tarafından tüketilen ve ücretsiz olarak verilen çiğ süt oranı yüzde 1,1. Üretim ve işleme sürecinden kaynaklanan kayıplar ise toplam üretimin yüzde 0,1’ini oluşturdu. Kullanım alanı belirlenemeyen çiğ süt oranı ise yüzde 2 olarak gerçekleşti.

Related Posts

Sakarya’dan 1,6 milyar dolarlık ihracat

Türkiye’nin otomotiv ihracatında başı çeken illerinden Sakarya, yılın ilk 4 ayında 1 milyar 576 milyon 718 bin dolarlık dış satıma imza attı.

Çin’den uyuşturucu kimyasallar için ABD’ye taviz sinyali: Ticaret savaşı yumuşayabilir

ABD ile Çin arasında tırmanan ticaret gerilimini azaltmak isteyen Pekin yönetiminin, fentanil ve öncü kimyasalların ihracatını denetleme sözüyle Washington’la müzakereye kapı araladığı ileri sürüldü. Çinli Bakan Vang’ın, ABD’li yetkililerle görüşmek üzere harekete geçtiği bildirildi.

Bakanlık harekete geçti: ‘Gizemli kutu’ya inceleme

Sosyal medyada içeriği önceden belli olmayan, ‘Sürprizlerle dolu bir paket’ anlamına gelen, ‘Gizemli Kutu’ satışlarına yönelik şikayetler artarken, Ticaret Bakanlığı tarafından 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında inceleme başlatıldı.

Merkez Bankası’nın son kararları ne anlama geliyor: Uzmanlardan sert eleştiriler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TL’ye geçişi hızlandırmak ve rezervleri güçlendirmek amacıyla yeni makroihtiyati tedbirleri devreye aldı. Uzmanlar, düzenlemelerin döviz talebini sınırlayabileceğini ancak ekonomide kopan bağların hâlâ onarılamadığını belirtiyor. “Başa döndük” diyen de var, “mucize beklemeyin” diyen de…

Altında sert dönemeç uyarısı: Düşüş kaçınılmaz olacak

İş Yatırım’dan Şant Manukyan, altının ons fiyatında gerçek bir düşüş yaşanacaksa bunun merkez bankalarının satışlarından kaynaklanacağını söyledi. Jeopolitik riskler ve dolar likiditesi krizine karşı uyararak, “Altın yeniden 3bin 200 doların altına inebilir!” ifadelerini kullandı.

Bu ülkelerdeki gelir oranları Türkiye’yi geride bıraktı: ‘Sadece Bulgaristan’ı geçebildik’

Avrupa’daki ortalama aylık net gelire göre, Türkiye sadece Bulgaristan’ı geçebildi. Siyasal İktisatçı İnan Mutlu “AB’de ortalama aylık net gelir 2 bin 464 Euro iken, Türkiye’de 953 Euro” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir