Uzmanlardan sıcak havalarda artan ‘Salmonella’ bakterisi uyarısı

Piknik ve Açık Hava Etkinliklerinde Salmonella Tehlikesi

Medipol Sağlık Grubu tarafından yapılan açıklamaya göre, yaz aylarının vazgeçilmezi piknik ve açık hava etkinliklerinde besin zehirlenmelerine neden olan Salmonella bakterisi tehlikesi artıyor. Salmonella özellikle yaz aylarında gıda zehirlenmelerine sebep olan en yaygın bakteri olarak karşımıza çıkıyor. Bu virüs, basit hijyen kurallarının ihmal edilmesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, yapılan açıklamada Salmonella bakterisinin sıcaklıkların artmasıyla birlikte yaz aylarında daha sık görülen bir bakteri olduğunu vurgulayarak, “Salmonella, çoğunlukla bağırsak enfeksiyonlarına sebep olan 2 binden fazla alt türü bulunan bir bakteridir ve besin zehirlenmelerinde önemli bir rol oynamaktadır.” açıklamasında bulundu.

Salmonella bakterisinin bulaşma yolları konusunda konuşan Öztürk, “Sıcak ve nemli ortamları tercih eden bu bakteri, genellikle çürümüş veya yeterince pişirilmemiş besinlerde hızla çoğalır. Ağız yoluyla dışkıdan bulaşan bu bakteri, genellikle hayvanlar ve insan bağırsaklarında bulunur. Kontamine olmuş eller ve gıdalar aracılığıyla insanlara bulaşabilir. Enfeksiyon sonrasında belirtiler genellikle 2 ila 3 gün içinde ortaya çıkar.” şeklinde bilgi verdi.

Hastalarda genellikle bulantı, kusma, ateş, ishal ve karın kramplarının görüldüğünü belirten Uzman Dr. Öztürk, “Bu belirtiler ortaya çıktığında, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Çoğu durumda hastalık belirtiler tamamen kaybolana kadar tedavi edilmeden kendiliğinden iyileşebilir, ancak özellikle bebekler, yaşlılar ve zayıf bağışıklık sistemine sahip kişilerde ciddi sıvı kaybı yaşanabilir ve hastaneye yatış gerekebilir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Öztürk, piknik veya doğa etkinliklerinde kaynağı belirsiz sulardan içilmemesi gerektiğini vurgulayarak, tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurtaların tam olarak pişirilmeden tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Kişisel hijyenin bulaşmayı engellemede kritik öneme sahip olduğunu belirten Öztürk, “Eller yemek öncesi ve sonrası, tuvalet sonrası her zaman su ve sabunla yıkanmalıdır. Çiğ etle sebze ve meyvelerin temasından kaçınılmalı, ayrı kesme tahtaları kullanılmalı ve buzdolabında gıdalar uygun koşullarda saklanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Salmonella’nın evde de bulaşma riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Öztürk, “Çiğ eti kesilen tahtaları iyice temizlemeden sebze veya meyve doğranmamalıdır. Aksi takdirde evde de bakterinin yayılmasına zemin hazırlanabilir.” uyarısında bulundu. Sebzeler, meyveler, baharatlar ve atıştırmalıkların kontamine olabileceğini hatırlatan Öztürk, gıda güvenliğine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Meğer yıllardır günde 2 litre su için söz doğru değilmiş: Ezber bozuldu uzmanlar ilk defa açıkladı

Uzun yıllardır tavsiye edilen günlük 2 litre su içme önerisi, bilimsel veriler ışığında yeniden değerlendirildi. Uzmanlar, kişilerin yaş, kilo, yaşam tarzı, fiziksel aktivite düzeyi ve iklim gibi etkenlere göre farklı miktarlarda suya ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sıcak çarpması kapıda: Vücudunuz alarm veriyor

Yüksek sıcaklıklar ve yetersiz sıvı alımı, yaz aylarında güneş çarpması riskini artırıyor. Doç. Dr. Veysel Kıdır, sıvı kaybının hayati sonuçlara yol açabileceğini belirtti. İşte yaz sıcaklarında korunmanın yolları…